top of page

Gluténmentes fánk - cukorral vagy anélkül?


Az, hogy itt a fánkszezon nem tűnt volna fel, ha nem ugrom be segíteni Mandulaligetbe Gicus "Cukormentes Farsang" főzőtanfolyamára. Amióta ott voltam, azóta az orromban van az ottani illat, így hát előkerestem az egyik régi receptem és újra reprodukáltam azt, persze egy kis csavarral. Ugyanis a hamarosan 2 éves kisfiam számára, ha nem muszáj, így direktbe nem készítek cukros ételeket, na de mi került akkor bele? Mutatom…

Hozzávalók: (kb. 15-20 db fánkhoz):

  • 150 g fehér rizsliszt

  • 100 g kölesliszt vagy csicseriborsóliszt

  • 50 g hajdinaliszt

  • 45 g porcukor vagy ennek megfelelő édesítő vagy 50 g almapüre (én most utóbbival készítettem)

  • 1,5 dl víz

  • 1 evőkanál (kb. 7-10 g) szálas útifűmaghéj (psyllium)

  • 2,5 dl tej

  • 10 g friss élesztő vagy fél csomag, kb. 3-4 g szárított élesztő

  • 1 db tojás

  • 25 g vaj (vagy margarin)

  • napraforgó olaj a sütéshez

Elkészítés:

  • A tejet melegítsük meg. (Ne legyen se túl forró se túl hideg, hogy az élesztő megfelelően tudjon dolgozni benne.), adjuk hozzá a szárított vagy a morzsolt friss élesztőt, 0,5 teáskanál porcukrot és keverjük simára. 5-10 percre lefedve állni hagyjuk. (Akkor tudjuk, hogy jó az élesztő, ha a tetején megjelennek apró buborékok, és szép lassan elkezd emelkedni.)

  • Ezalatt a liszteket mérjük ki, keverjük össze, adjuk hozzá a porcukrot vagy az édesítőt, ha azokkal édesítünk, majd szitáljuk át, hogy levegő kerüljön a szemcsék közé. (Így még könnyedebb, lágyabb lesz a tészta.)

  • A 1,5 dl vízhez folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az 1 evőkanál szálas psylliumot és keverjük addig, míg puding állagúra be nem sűrűsödik. (Tipp: ha porított útifűvet használtok, az könnyebben csomósodik, mert gyorsabban köti a vizet!)

  • A margarint egy külön tálban olvasszuk fel, a tojást pedig mossuk meg, enyhén verjük fel szintén egy külön tálban, majd sorba ezeket az előkészített nedves hozzávalókat (psyllium, felfuttatott élesztő, felvert tojás, felolvasztott vaj és ha almapürével ízesítünk, akkor azt) is adjuk hozzá a lisztkeverékhez. Ügyeljünk arra, hogy a tojás és az esetleg túl meleg vaj ne érintkezzen.

  • Az egészet kanál/spatula segítségével alaposan keverjük egynemű masszává, majd ha szükséges, folytassuk a kezünkkel. Ha a tészta nagyon nyúlós, kevés rizsliszttel szórjuk meg és dolgozzuk addig, míg enyhén ragacsos lesz, de már elválik az edény falától. Figyeljünk arra, hogy nehogy túllisztezzük a tésztát, akkor lesz könnyed, ha megmarad enyhén a ragacsossága a masszának.

  • Az edényt vékonyan szórjuk meg rizsliszttel, tegyük bele a gombóccá gyúrt ragacsos tésztát, majd takarjuk le és kelesszük min. 30 percen át meleg helyen, míg a tészta láthatóan meg nem nő.

  • Ha a tészta megkelt, enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagságúra, majd pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle korongokat és ujjaink segítségével formáljunk mélyedést a kör közepére, hogy oda tehessük majd a lekvárt. Amennyiben lyukas közepű amerikai fánkot szeretnénk készíteni a tésztából, használjunk két különböző méretű pogácsakiszúrót.

  • Egy magas falú serpenyőben kezdjük el felmelegíteni a napraforgóolajat. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a fánkok hamar megégnek és a belseje sem sül át, míg ha hideg olajba tesszük a tésztát, az hamar megszívja magát. Mindig annyi olaj legyen a serpenyőben, amennyiben a fánk éppen lebegni tud, mert ha túl kevés az olaj, a sütemény alja leér, és így hamar megég.

  • A megformázott fánkokat óvatosan tegyük bele a felmelegített olajba, majd először 2-3 percig az egyik oldalát, majd 1-2 percig a másik oldalát süssük aranybarna színűre. Szűrőlapát segítségével emeljük ki a kész fánkokat és helyezzük papírtörlővel bélelt tányérra. Folytassuk a sütést, amíg a tészta el nem fogy.

  • A sütés után hagyjuk kihűlni a fánkokat, majd kenjük meg közepét házi készítésű (lehetőleg cukormentes) lekvárral vagy natúr almapürével.

Fontos! Almapürével a fánkok nem lesznek annyira édesek, mint amennyire mi felnőttként igényelnénk, de a kicsiknek nem is kell édesebb! Higgyétek el, hogy nekik ízleni fog így is! Ha kihagynátok a hagyományos cukrot, de édes ízre vágytok, készítsétek el eritrittel vagy 4:1 édesítővel!

Jó fánksütést kívánok!

231 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page