Céklafőzelék csicseriborsós fasírttal
Egyik kedvenc ebédünk lett ez a nem mindennapi kinézetű, mégis rendkívül ízletes és tápanyagban gazdag főzelék. Ha hirtelen kell valamit főzni, mindig ezt választom! Ajánlom mindenkinek aki épp rohanásban van, vagy éppen valami új ízre vágyna! Hogy miért?

A cékla kedvező makrotápanyagai mellett (100 g-ban 31 kcal energia, 1,3 g fehérje, 0,1 g zsír, 5,9 g szénhidrát) jelentős élelmi rost forrás (100g / 4,2 g ) is! Ásványi anyagai közül kitűnik magnézium és káliumtartalma, melyek fontosak a megfelelő ideg- és izomműködéshez, vitaminok közül pedig kiemelendő folsav tartalma, mely a szív-érrendszer védelmében igen nagy jelentőségű. Antioxidáns hatású vegyületek közül nagy számban találhatunk benne béta-karotint, mely a szervezetben A-vitaminná alakul és antocianint is, mely a daganatos betegségek megelőzése szempontjából is védő hatásúnak bizonyult. Máris vonzóbbnak hangzik igaz?
Hozzávalók 2 főre:
Főzelékhez:
1 közepes méretű vöröshagyma (kb. 80 g)
3-4 db sárgarépa (pucolva kb. 350 g)
2 nagyobb cékla (pucolva kb. 300 g )
100 g 12%-os tejföl
só, bors, metélőhagyma
pár levél bébispenót
Fasírthoz (kb. 4 nagyobb darab):
200 g darált pulykamell
300 g konzerv csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
só, bors
Elkészítés:
A csicseriborsót szűrjük le, levét tegyük egy pohárba, majd turmixoljuk le késes robotgépben. Adjuk hozzá a darált pulykamellet, fűszerezzük paprikával, sóval, borssal és átnyomott fokhagymával, majd az egészet alaposan dolgozzuk össze. Ha túl száraz a massza, kevés levet adjunk hozzá. Az egész masszából formáljunk tenyérnyi korongokat és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük rá, majd süssük készre kb. 20-30 perc alatt, mialatt szép színe nem lesz.
Ezalatt készítsük el a főzeléket. Ehhez a zöldségeket hámozzuk meg, a vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd dinszteljük meg az olajon. A céklát és a sárgarépát vágjuk szintén kockákra, majd dobjuk rá az üvegesre pirított hagymára, enyhén pirítsuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, fűszerezzük sóval, kevés borssal és főzzük puhára a zöldségeket, kb. 20-30 perc alatt.
Amikor a zöldségek megpuhultak, felét turmixoljuk le botturmixxal, majd a püréből egy keveset vegyünk ki és melegítsük hozzá a tejfölt, végül keverjük össze. Fűszerezzük metélőhagymával és hagyjuk takaréklángon főni még egy 5 percig, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Tálaláskor szedjünk néhány levél spenótot és 2-2 fasírtot a főzelékre!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tápanyagtartalom 1 adagban (1/2 adag főzelék + 2 db fasírt) :
Energia: 472,6 kcal
Fehérje: 33,6 g
Zsír: 15,9 g
Szénhidrát: 45,6 g
Élelmi rost: 15,3 g
#csicseriborsó #sárgarépa #cékla #főzelék #ebéd #160g #gluténmentes #tojásmentes