© 2017 Dékei Zóra. Minden jog fenntartva.

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle

Spárgás kölesrizottó

May 28, 2017

Tavasszal a spárga az egyik legjobb dolog ami a kosarunkban landolhat. Miért írom ezt?

 

 

10 dkg-nyi zöldségben mindössze 17 kcal energia, 2 g fehérje, 0,1 g zsír, 1,8 g szénhidrát és 2,1 g élelmi rost van, tehát kíváló fogyókúrás alapanyag, de inzulinrezisztencia esetén is bátran használhatjuk, ügyeljünk azonban arra, hogy kombináljuk valamilyen magasabb szénhidráttartalmú alapanyaggal (pl. gabona) is! Vitaminok közül magas B1, B2, E és C-vitamin, valamint folsavtartalma, továbbá gazdag káliumban és vasban is. Íze pedig mennyei és igen sokszínűen elkészíthető. Mutatok egy ötletet:

 

Hozzávalók 2 főre:

  • 120 g köles

  • 1 teáskanál olaj

  • 1 db vöröshagyma (kb. 80 g)

  • 200 g csiperkegomba (friss vagy konzerv)

  • 1 csomag spárga (fás végétől megtisztítva kb. 300 g)

  • 200 g csirkemell

  • 50 g tejföl (ha szükséges lehet laktózmentes is!)

  • só, bors

  • 1 teáskanál édesnemes fűszerpaprika

  • 1 teáskanál fokhagymagranulátum vagy 1-2 gerezd friss fokhagyma

  • metélőhagyma

  • 20 g parmezán sajt

Elkészítés:

  • A kölest főzzük meg kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben (kimérés után, főzés előtt mossuk át a kölesszemeket, hogy eltávolítsuk a rajta lévő saponin réteget). Kb. 15 perc.

  • Ezalatt az olajon fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a megmosott/leszűrt gombaszeleteket, a felkockázott húst és a 2 cm-es darabokra vágott spárgát, majd fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, paprikával és öntsük fel az egészet annyi vízzel, amennyi ellepi, majd főzzük 15-20 percig időnként megkeverve. Félidőben vegyük le a fedőt.

  • Ha a hús és a spárga is megpuhult, melegítsük hozzá a tejfölt (A forró léből kanalazzunk a tejfölbe, majd ha felmelegedett, adjuk a raguhoz.). A kölest is forgassuk bele, főzzük további 2-3 percig, ha szükséges ízesítsünk rajta, majd reszelt, vagy vékony szeletekre vágott parmezán sajttal tálaljuk.

Jó főzést Nektek!

 

Tápanyagtartalom 1 adagban:

Energia: 460 kcal
Fehérje: 40,7 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 46,5 g
Élelmi rost: 8,5 g

 

Tipp: Ha nincs otthon köles, barna rizzsel, quinoával is kipróbálhatjátok, biztosan finom lesz! Akinek nem kell hogy gluténmentes legyen, bátran készítheti bulgurral is!

 

 

 

 

Please reload

Címkék

Legújabb bejegyzések

February 28, 2018

February 13, 2018

February 11, 2018

January 1, 2018

September 29, 2017

Please reload