Szerencsém van a fiúkkal, mert mindenevők. Ha töltött cukkinit, ha lencse bolognait, vagy ha céklás répafőzeléket készítek, mindig jó ízűen, pofavágás nélkül ebédelnek velem. De hogy mindenki elégedett legyen a heti menüvel ne csak én, hetente legalább egyszer igyekszem valami hagyományos ételt is főzni, a sok reform, férjem szerint "neve nincs étel" mellett. No persze egy cöliákiás dietetikustól nehezen várható a teljesen hagyományos étel, de legalább névben és ízben közelíthet hozzá (XD), mint ez a mai is. Igaz kicsit megreformált, igaz kicsit lightosabb, mint az eredeti, de isteni lett, csak ajánlani tudom!
Hozzávalók 6 db-hoz (kb. 3-4 fő):
Palacsintához:
100 g barna rizsliszt
50 g hajdinaliszt
1 dl 1,5%-os tej (vagy növényi tej)
2 dl víz (ha besűrűsödik akkor a sütés közben mehet még hozzá)
1 tojás
csipet só
Töltelékhez:
5 g olaj
1 db vöröshagyma (kb. 100g)
2 gerezd fokhagyma
350 g csirkemell
1 tk. só
bors
2 tk. fűszerpaprika
1 paradicsom (kb. 100g )
50 g 1,5%-os joghurt
20 g barna rizsliszt
Tetejére:
50 g 1,5%-os joghurt
Elkészítés:
A palacsintához mérjük ki a liszteket, keverjük csomómentesre a tejjel, vízzel és a tojással, majd tegyük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük (kb. 15percre).
Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá az átnyomott fokhagymát is.
Adjuk hozzá az apró kockákra vágott, vagy előre ledarált csirkemellet. Forgassuk jól át, fűszerezzük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. Ha a hús megpuhult, szórjuk meg 2 teáskanál fűszerpaprikával (ne pirítsuk), adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és az egészet öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük az egészet jól össze alacsonyabb lángon.
Ezalatt süssük ki a palacsintákat úgy hogy, forrósítsuk fel a palacsintasütőt, majd vékonyan olajozzuk ki. Tegyünk egy merőkanálnyi masszát a serpenyőbe és oszlassuk el rajta egyenletesen. Kb. 2 perc múlva fordítsuk meg, süssük készre a másik oldalát is majd csúsztassuk egy tányérra. Így folytassuk a többivel is. Összesen 6 db lesz ebből a mennyiségből.
Ha elkészültek a palacsinták, egy szűrőkanállal vegyük ki a húst és tegyük egy késes aprítóba, majd pürésítsük le. A visszamaradt szaftot sűrítsük be. 50 g joghurtot keverjünk el 20 g barna rizsliszttel, majd folyamatos keverés mellett csurgassunk hozzá a forró szaftból, végül ha úgy érezzük elég meleg lett, keverjük hozzá a teljes adaghoz és rottyantsunk rajta párat a tüzön.
A palacsinták közepére tegyünk kb. 1 nagy evőkanálnyit a húsos raguból, majd csomagoljuk be tetszőlegesen és tegyük egy hőálló tálba. Öntsük le a visszamaradó szafttal és tegyük egy 50-60 fokos sütőbe legalább 10 percre, hogy melegen tartsuk és jól összeérjenek az ízek a tálalásig.
Tálaláskor locsoljuk meg a maradék joghurttal és szórjuk meg friss zöldfűszerrel!
Jó étvágyat kívánok!
Tápanyagtartalom 1 palacsintában:
Energia: 208 kcal Fehérje: 19,6 g Zsír: 3,6 g
Szénhidrát: 25,3 g