• dekeizora

Hortobágyi húsos palacsinta - glutén nélkül


Szerencsém van a fiúkkal, mert mindenevők. Ha töltött cukkinit, ha lencse bolognait, vagy ha céklás répafőzeléket készítek, mindig jó ízűen, pofavágás nélkül ebédelnek velem. De hogy mindenki elégedett legyen a heti menüvel ne csak én, hetente legalább egyszer igyekszem valami hagyományos ételt is főzni, a sok reform, férjem szerint "neve nincs étel" mellett. No persze egy cöliákiás dietetikustól nehezen várható a teljesen hagyományos étel, de legalább névben és ízben közelíthet hozzá (XD), mint ez a mai is. Igaz kicsit megreformált, igaz kicsit lightosabb, mint az eredeti, de isteni lett, csak ajánlani tudom!

Hozzávalók 6 db-hoz (kb. 3-4 fő):

Palacsintához:

  • 100 g barna rizsliszt

  • 50 g hajdinaliszt

  • 1 dl 1,5%-os tej (vagy növényi tej)

  • 2 dl víz (ha besűrűsödik akkor a sütés közben mehet még hozzá)

  • 1 tojás

  • csipet só

Töltelékhez:

  • 5 g olaj

  • 1 db vöröshagyma (kb. 100g)

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 350 g csirkemell

  • 1 tk. só

  • bors

  • 2 tk. fűszerpaprika

  • 1 paradicsom (kb. 100g )

  • 50 g 1,5%-os joghurt

  • 20 g barna rizsliszt

Tetejére:

  • 50 g 1,5%-os joghurt

Elkészítés:

  • A palacsintához mérjük ki a liszteket, keverjük csomómentesre a tejjel, vízzel és a tojással, majd tegyük a hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük (kb. 15percre).

  • Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá az átnyomott fokhagymát is.

  • Adjuk hozzá az apró kockákra vágott, vagy előre ledarált csirkemellet. Forgassuk jól át, fűszerezzük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. Ha a hús megpuhult, szórjuk meg 2 teáskanál fűszerpaprikával (ne pirítsuk), adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és az egészet öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük az egészet jól össze alacsonyabb lángon.

  • Ezalatt süssük ki a palacsintákat úgy hogy, forrósítsuk fel a palacsintasütőt, majd vékonyan olajozzuk ki. Tegyünk egy merőkanálnyi masszát a serpenyőbe és oszlassuk el rajta egyenletesen. Kb. 2 perc múlva fordítsuk meg, süssük készre a másik oldalát is majd csúsztassuk egy tányérra. Így folytassuk a többivel is. Összesen 6 db lesz ebből a mennyiségből.

  • Ha elkészültek a palacsinták, egy szűrőkanállal vegyük ki a húst és tegyük egy késes aprítóba, majd pürésítsük le. A visszamaradt szaftot sűrítsük be. 50 g joghurtot keverjünk el 20 g barna rizsliszttel, majd folyamatos keverés mellett csurgassunk hozzá a forró szaftból, végül ha úgy érezzük elég meleg lett, keverjük hozzá a teljes adaghoz és rottyantsunk rajta párat a tüzön.

  • A palacsinták közepére tegyünk kb. 1 nagy evőkanálnyit a húsos raguból, majd csomagoljuk be tetszőlegesen és tegyük egy hőálló tálba. Öntsük le a visszamaradó szafttal és tegyük egy 50-60 fokos sütőbe legalább 10 percre, hogy melegen tartsuk és jól összeérjenek az ízek a tálalásig.

  • Tálaláskor locsoljuk meg a maradék joghurttal és szórjuk meg friss zöldfűszerrel!

Jó étvágyat kívánok!

Tápanyagtartalom 1 palacsintában:

Energia: 208 kcal Fehérje: 19,6 g Zsír: 3,6 g

Szénhidrát: 25,3 g

#ebéd #hortobágyi #palacsinta #hajdinaliszt #barnarizsliszt #csirkemell

67 views
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle

© 2020 Vásony-Dékei Zóra. Minden jog fenntartva.