Már régóta az ebédterveim között szerepelt az édesburgonyás gnocchi és tudtam, hogy ha elkészítem, az egy hétvégi napra fog esni. Szimplán csak azért, hogy valahogy ünnepibbé, különlegesebbé varázsoljuk a hétvégéket, ha már amúgy is kezdenek összefolyni a napok! Imádtuk mindhárman, biztosan tányérra kérül még később is!
Hozzávalók 4-6 főre:
Gnocchihoz:
350 g pucolt édesburgonya (párolva kb. 300g)
100 g gluténmentes zabliszt
200 g barna rizsliszt
10 g útifűmaghéj liszt
1 tojás
1 tk só
Sajtmártáshoz:
30 g vaj
30 g barna rizsliszt
2 dl 1,5%-os tej
100 g trappista sajt reszelve (más sajt is lehet)
só, bors, szerecsendió
nagy maréknyi petrezselyem
Elkészítés:
Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd vízgőz felett pároljuk puhára. Szűrjük le, hagyjuk kissé kihűlni.
A sajtmártáshoz tegyük fel a vajat egy kisebb lábosban, majd amikor elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, gyors mozdulatokkal keverjük el, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet folyamatos keverés mellett, hogy ne égjen le. Vegyük lejjebb a hőfokot és végül keverjük hozzá a reszelt sajtot is és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és egy nagy marék friss vagy fagyasztott petrezselyemmel.
A kihűlt édeskrumplit villával alaposan nyomkodjuk szét. Keverjük hozzá a liszteket, majd a tojást és gyúrjuk egynemű masszává.
Tegyünk fel egy lábosban vizet kevés sóval forrni.
Osszuk 4 egyenlő részre a tésztát. A kapott golyókból vegyünk ki maréknyi adagokat, majd hengergessük ujjnyi vastag hengerré szilikonos nyújtólapon (így nem kell alálisztezni). Egy műanyag spatula segítségével (vigyázni kell a késsel, mert könnyen elvágja a szilikonlapot) vágjunk le belőle kb. 2 cm-es darabokat, majd villával enyhén nyomjuk formázzuk meg a tetejét hogy csíkos legyen.
Az így elkészült gnocchikat dobjuk (óvatosan persze) a forrásban lévő vízbe, majd amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 perc múlva szűrőkanállal emeljük ki őket.
Vigyázzunk arra, hogy ne rakjunk egyszerre túl sokat a vízbe, hogy nehogy összeragadjanak!
A leszűrt gnocchikat keverjük el a kész sajtmártással és már tálalhatjuk is!
Tipp: Mialatt a gnocchik megfőnek 3-5 perc alatt piríthatunk még kevés sárgarépát is hozzá kevés olajon, illetve ha szeretnénk, megszórhatjuk plusz sajttal is:)
Jó étvágyat kívánok!
Tápanyagtartalom 1 adagban (6 esetében)
Energia: 369 kcal
Fehérje: 12,1 g
Zsír: 11,6 g
Szénhidrát 51,6g