top of page
Writer's picturedekeizora

Édesburgonyás gnocchi sajtmártással


Már régóta az ebédterveim között szerepelt az édesburgonyás gnocchi és tudtam, hogy ha elkészítem, az egy hétvégi napra fog esni. Szimplán csak azért, hogy valahogy ünnepibbé, különlegesebbé varázsoljuk a hétvégéket, ha már amúgy is kezdenek összefolyni a napok! Imádtuk mindhárman, biztosan tányérra kérül még később is!

Hozzávalók 4-6 főre:

Gnocchihoz:

  • 350 g pucolt édesburgonya (párolva kb. 300g)

  • 100 g gluténmentes zabliszt

  • 200 g barna rizsliszt

  • 10 g útifűmaghéj liszt

  • 1 tojás

  • 1 tk só

Sajtmártáshoz:

  • 30 g vaj

  • 30 g barna rizsliszt

  • 2 dl 1,5%-os tej

  • 100 g trappista sajt reszelve (más sajt is lehet)

  • só, bors, szerecsendió

  • nagy maréknyi petrezselyem

Elkészítés:

  • Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd vízgőz felett pároljuk puhára. Szűrjük le, hagyjuk kissé kihűlni.

  • A sajtmártáshoz tegyük fel a vajat egy kisebb lábosban, majd amikor elolvadt, adjuk hozzá a lisztet, gyors mozdulatokkal keverjük el, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet folyamatos keverés mellett, hogy ne égjen le. Vegyük lejjebb a hőfokot és végül keverjük hozzá a reszelt sajtot is és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és egy nagy marék friss vagy fagyasztott petrezselyemmel.

  • A kihűlt édeskrumplit villával alaposan nyomkodjuk szét. Keverjük hozzá a liszteket, majd a tojást és gyúrjuk egynemű masszává.

  • Tegyünk fel egy lábosban vizet kevés sóval forrni.

  • Osszuk 4 egyenlő részre a tésztát. A kapott golyókból vegyünk ki maréknyi adagokat, majd hengergessük ujjnyi vastag hengerré szilikonos nyújtólapon (így nem kell alálisztezni). Egy műanyag spatula segítségével (vigyázni kell a késsel, mert könnyen elvágja a szilikonlapot) vágjunk le belőle kb. 2 cm-es darabokat, majd villával enyhén nyomjuk formázzuk meg a tetejét hogy csíkos legyen.

  • Az így elkészült gnocchikat dobjuk (óvatosan persze) a forrásban lévő vízbe, majd amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 perc múlva szűrőkanállal emeljük ki őket.

  • Vigyázzunk arra, hogy ne rakjunk egyszerre túl sokat a vízbe, hogy nehogy összeragadjanak!

  • A leszűrt gnocchikat keverjük el a kész sajtmártással és már tálalhatjuk is!

Tipp: Mialatt a gnocchik megfőnek 3-5 perc alatt piríthatunk még kevés sárgarépát is hozzá kevés olajon, illetve ha szeretnénk, megszórhatjuk plusz sajttal is:)

Jó étvágyat kívánok!

Tápanyagtartalom 1 adagban (6 esetében)

  • Energia: 369 kcal

  • Fehérje: 12,1 g

  • Zsír: 11,6 g

  • Szénhidrát 51,6g

755 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page