top of page

Spenótos rizottó karfiolpogácsával


Nem tudom ez az ebédötlet miért nem jutott eszembe hamarabb! Egyszerű, tápláló és nagyon nagyon finom! Kiváló az olyan napokra amikor nincs otthon hús, amikor nem kívánjátok a húst, vagy amikor tudatosan húsmentességre törekszetek! Remélem Nektek is tetszeni fog!

Hozzávalók 4 főre:

  • 5 g olívaolaj (kb. 1 tk.)

  • 1 db póréhagyma (tisztítva kb. 150 g)

  • 200 g spenót (fél csomag fagyasztott spenót, pl. Aldi paraj porciók)

  • 1 bögre (200 g) basmati rizs

  • 1 doboz 10%-os főzőtejszín (pl. Aldi Magyar tejszín, 180 ml)

  • 1-2 gerezd fokhagyma

  • 1 teáskanál só

  • kevés bors

A pogácsákhoz:

  • 1 nagy fej karfiol

  • 200 g sovány/zsírszegény rögös túró (pl. kokárdás Aldiból)

  • 2 db tojás

  • 100 g barna rizs dara (pl. Bonetta, vagy más teljes kiőrlésű dara, vagy zabpehely)

  • 1 tk. só

  • 1 marék friss vagy fagyasztott snidling

  • kevés bors

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

  • A karfiolt tegyük fel párolni. (Én egy lábos aljára szoktam kb. 3 ujjnyi vastagon vizet tenni (annyit, hogy ne érjen bele a szűrő), majd rárakom a szűrőbetétet, és abba teszem bele a rózsáira szedett megmosott karfiolokat és közepes lángon fedővel letakarva roppanósra párolom.)

  • A rizst mérjük ki egy bögrében, majd kétszeres mennyiségű vízzel tegyük fel főni. Adjunk hozzá 1 tk. sót is. (Először magas lángon, majd amikor forr, vegyük le a tűzről, tegyük rá a tetejét és hagyjuk, hogy magába szívja a folyadékot.)

  • Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott póréhagymát, majd adjuk hozzá a fagyasztott spenótgolyókat is. Folyamatosan kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. Ha megpuhult a póré és a spenót, ízesítsük sóval, fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával és borssal, majd adjuk hozzá a főzőtejszínt. Rottyantsunk rajta néhányat keverés mellett, majd botmixerrel pürésítsük le, végül keverjük hozzá a kifőtt rizst.

  • Miközben a póré és a spenót párolódik, tegyük be késes aprítóba a megpuhult karfiolt és aprítsuk le. Tegyük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a rögös túrót, a a két darab tojást, a darát és a fűszereket és alaposan gyúrjuk át. Legjobb kézzel. Formázzunk belőle golyókat, lapítsuk le tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd így a sütőbe és 30 perc alatt süssük készre.

  • Az elkészült rizottóval és ízlés szerint kevés joghurt-tejföl keverékével tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok Nektek! Ha elkészítitek, ne felejtsetek el megjelölni!

627 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page