Nem tudom ez az ebédötlet miért nem jutott eszembe hamarabb! Egyszerű, tápláló és nagyon nagyon finom! Kiváló az olyan napokra amikor nincs otthon hús, amikor nem kívánjátok a húst, vagy amikor tudatosan húsmentességre törekszetek! Remélem Nektek is tetszeni fog!

Hozzávalók 4 főre:
5 g olívaolaj (kb. 1 tk.)
1 db póréhagyma (tisztítva kb. 150 g)
200 g spenót (fél csomag fagyasztott spenót, pl. Aldi paraj porciók)
1 bögre (200 g) basmati rizs
1 doboz 10%-os főzőtejszín (pl. Aldi Magyar tejszín, 180 ml)
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
kevés bors
A pogácsákhoz:
1 nagy fej karfiol
200 g sovány/zsírszegény rögös túró (pl. kokárdás Aldiból)
2 db tojás
100 g barna rizs dara (pl. Bonetta, vagy más teljes kiőrlésű dara, vagy zabpehely)
1 tk. só
1 marék friss vagy fagyasztott snidling
kevés bors
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A karfiolt tegyük fel párolni. (Én egy lábos aljára szoktam kb. 3 ujjnyi vastagon vizet tenni (annyit, hogy ne érjen bele a szűrő), majd rárakom a szűrőbetétet, és abba teszem bele a rózsáira szedett megmosott karfiolokat és közepes lángon fedővel letakarva roppanósra párolom.)
A rizst mérjük ki egy bögrében, majd kétszeres mennyiségű vízzel tegyük fel főni. Adjunk hozzá 1 tk. sót is. (Először magas lángon, majd amikor forr, vegyük le a tűzről, tegyük rá a tetejét és hagyjuk, hogy magába szívja a folyadékot.)
Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott póréhagymát, majd adjuk hozzá a fagyasztott spenótgolyókat is. Folyamatosan kevés vizet aláöntve pároljuk puhára. Ha megpuhult a póré és a spenót, ízesítsük sóval, fokhagymanyomón átnyomott fokhagymával és borssal, majd adjuk hozzá a főzőtejszínt. Rottyantsunk rajta néhányat keverés mellett, majd botmixerrel pürésítsük le, végül keverjük hozzá a kifőtt rizst.
Miközben a póré és a spenót párolódik, tegyük be késes aprítóba a megpuhult karfiolt és aprítsuk le. Tegyük egy nagyobb keverőtálba, adjuk hozzá a rögös túrót, a a két darab tojást, a darát és a fűszereket és alaposan gyúrjuk át. Legjobb kézzel. Formázzunk belőle golyókat, lapítsuk le tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd így a sütőbe és 30 perc alatt süssük készre.
Az elkészült rizottóval és ízlés szerint kevés joghurt-tejföl keverékével tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok Nektek! Ha elkészítitek, ne felejtsetek el megjelölni!