Muszakának indult, aztán a rakott padlizsánnnal szemeztem, végül a töltött változatra esett a választás. És milyen jó, hogy ez lett belőle! Könnyed, ízes és tápláló. Kell ennél több?
Hozzávalók min. 5-6 főre (kb. 10 db csónak):
5 db padlizsán
200 g köles
100 g vöröslencse
1 evőkanál napraforgóolaj (kb. 5-8g)
1 db vöröshagyma (100 g)
4 db megpucolt sárgarépa (350 g)
500 g darált pulykamell
1 db darabolt paradicsomkonzerv (240g)
1 db sűrített paradicsomkonzerv (140g)
só, bors, fokhagymagranulátum, bazsalikom
Ízlés szerint kevés mozzarella a tetejére, natúr joghurt a tálaláshoz
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő és a megmosott, félbevágott padlizsánokat egy sütőpapírral bélelt tepsire téve tegyük be a sütőbe és süssük addig, míg a közepe villával ki nem szedhető (kb. 30 perc)
A kölest mérjük ki egy bögrében, forrázzuk le forralt vízzel, majd hagyjuk állni 5 percig, végül bő vízzel mossuk át és tegyük egy lábosba. Adjuk hozzá a vöröslencsét és az egész adagot bő kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel és főzzük puhára. (Először magas lángon, majd ha forr, tegyük rá a tetejét és vegyük le a tűzről).
Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a szintén apróra vágott sárgarépát, és pároljuk kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a húst is. Fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymagranulátummal és bazsalikommal.
Amikor a hús megpuhult keverjük hozzá a megfőtt kölest, adjuk hozzá a darabolt és a sűrített paradicsomkonzervet, szükség esetén fűszerezzük és főzzük készre.
A sütőből vegyük ki a padlizsánokat, a közepét villával szedjük ki és tegyük hozzá a raguhoz, majd töltsük meg a raguval a padlizsánokat és tegyük vissza a sütőbe további 10 percre. Ha szeretnénk, a tetejére tehetünk kevés sajtot is.
Sütőből kivéve pár perc után tálalhatjuk is. Ízlés szerint meglocsolhatjuk kevés joghurttal vagy tejföllel, díszíthetjük friss zöldfűszerrel.
Jó étvágyat kívánok! Tápanyagtartalom 1 adag (2db) esetében (sajt és joghurt nélkül):
Energia: 418 kcal Fehérje: 33 g Zsír: 3,6 g
Szénhidrát: 57,3 g
Rost: 11,1 g