Mint azt sokan tudjátok, kisgyerekkorom óta cöliákiás vagyok, ezért van az, hogy az összes receptem gluténmentes. Az alapanyagok megválasztásánál nálam elengedhetetlen, hogy valami garantáltan gluténmentes legyen. Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert manapság divatos gluténmentesen étkezni, gluténmentes késztermékeket vásárolni, de sokan nincsenek tisztában a megfelelő étkezés alapjaival és csak később jönnek rá, hogy lehet nem is ez a megoldás. Én próbálok olyan recepteket mutatni Nektek, amik az egészséges életmód részét képezik akár glutén nélkül, akár gluténnel készülnek. Nem szénhidrátcsökkentett, nem ketogén és nem kizárólag bio. A kiegyensúlyozott étrend ugyanis nem ezeknél kezdődik… Ezt a kis bevezetőt a félreértések elkerülése végett írtam, de már jön is a recept. A hozzávalók 1-1ben lecserélhetőek más gluténtartalmú változatokra! Akinek nem szükséges a gluténmentesség, ne erőltesse :)
Hozzávalók 4 db-hoz:
50 g hajdinaliszt (Naturbit)
10 g lenmagliszt (Nature Cookta)
5 g zsírszegény holland kakaópor
5 g chia mag
1 tojás (M-es)
1 dl kókusztej (Alpro)
kb. 2 dl víz
kb. fél tk. 4:1 édesítő (elhagyható)
kevés olaj a sütéshez (max. 2-3 g)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat kimérjük, hozzáadjuk a tojást, a kókusztejet és kb. 1 dl vizet, majd az egészet simára keverjük. 5-10 percre félrerakjuk. (Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket: én ebbe a változatba sovány túrót és joghurtot kevertem ki és fagyasztott málnát adtam hozzá). A maradék vizet is fokozatosan adagoljuk hozzá, a lényeg, hogy egy viszonylag híg masszát kapjunk.
A palacsintasütőt vékonyan kenjük ki, melegítsük fel, majd egy merőkanálnyi adagot oszlassunk el a serpenyőben egyenletesen. Amikor az oldala kezd felemelkedni, óvatosan fordítsuk meg egy lapos lapáttal. Süssük ezt az oldalát is készre, majd töltsük ízlés szerint!
Jó étvágyat hozzá!
Tápanyagtartalom 1 db palacsintatésztában:
Energia: 82 kcal
Fehérje: 4,8 g
Zsír: 2,3 g
Szénhidrát: 10 g
Élelmi rost: 2,7 g
(Nem gluténmentes változathoz zabliszt/durumliszt jó alternatíva lehet)