top of page

Céklás humusz


Napok óta készülök ezt a receptet megcsinálni, és végre sikerült is. Tökéletes reggelire, ha néha már nagyon unjuk a felvágottakat, sajtokat és a tojást, de kíváló kisétkezéshez is friss zöldséggel, vagy teljes kiőrlésű keksszel. Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók 1 nagyobb dobozhoz, kb. 10 adaghoz:

  • 350 g cékla

  • 200 g csicseriborsó

  • 100 g szezámmag

  • 40 g olívaolaj

  • só, bors

  • 1 gerezd fokhagyma

  • fél citrom leve

Elkészítés:

  • A szezámmagot késes aprítógépben daráljuk finomra (leggyorsabb kávédarálóban). Adjuk hozzá az olívaolajat, ízesítsük sóval, borssal és egy átnyomott fokhagymagerezddel és pürésítsük krémesre. Kész is a tahini.

  • A konzerv csicseriborsót szűrjük le és mossuk át szűrőn, majd adjuk a tahinihez és pürésítsük tovább. Legvégül adjuk hozzá a sült céklát is (tipp alul). Egészet alaposan krémesítsük össze.

  • Ha túl száraz, adjunk hozzá kevés vizet, vagy ha intenzívebb ízre vágyunk, egy keveset a csicseriborsó levéből.

Tápanyagtartalom 1 adagban (kb. 50 g):

Energia: 123,5 kcal

Fehérje: 3,8 g Zsír: 9,4 g Szénhidrát: 5 g

Élelmi rost: 2 g

Tipp: sült céklát a hűtőbe!

  • A céklát hámozzuk meg (legjobb egyszer használható kesztyűben), majd daraboljuk apró kockákra és tegyük egy hőálló sütőtálba, keverjük át 1 teáskanál olajjal, takarjuk le alufóliával és így süssük kb. 30 percig, majd vegyük le a fóliát és süssük további 10 percig. (Készítsünk nagyobb adagot belőle, így mindig van a hűtőnkben egy kevés sült cékla.)

1,290 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page