Napok óta készülök ezt a receptet megcsinálni, és végre sikerült is. Tökéletes reggelire, ha néha már nagyon unjuk a felvágottakat, sajtokat és a tojást, de kíváló kisétkezéshez is friss zöldséggel, vagy teljes kiőrlésű keksszel. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók 1 nagyobb dobozhoz, kb. 10 adaghoz:
350 g cékla
200 g csicseriborsó
100 g szezámmag
40 g olívaolaj
só, bors
1 gerezd fokhagyma
fél citrom leve
Elkészítés:
A szezámmagot késes aprítógépben daráljuk finomra (leggyorsabb kávédarálóban). Adjuk hozzá az olívaolajat, ízesítsük sóval, borssal és egy átnyomott fokhagymagerezddel és pürésítsük krémesre. Kész is a tahini.
A konzerv csicseriborsót szűrjük le és mossuk át szűrőn, majd adjuk a tahinihez és pürésítsük tovább. Legvégül adjuk hozzá a sült céklát is (tipp alul). Egészet alaposan krémesítsük össze.
Ha túl száraz, adjunk hozzá kevés vizet, vagy ha intenzívebb ízre vágyunk, egy keveset a csicseriborsó levéből.
Tápanyagtartalom 1 adagban (kb. 50 g):
Energia: 123,5 kcal
Fehérje: 3,8 g Zsír: 9,4 g Szénhidrát: 5 g
Élelmi rost: 2 g
Tipp: sült céklát a hűtőbe!
A céklát hámozzuk meg (legjobb egyszer használható kesztyűben), majd daraboljuk apró kockákra és tegyük egy hőálló sütőtálba, keverjük át 1 teáskanál olajjal, takarjuk le alufóliával és így süssük kb. 30 percig, majd vegyük le a fóliát és süssük további 10 percig. (Készítsünk nagyobb adagot belőle, így mindig van a hűtőnkben egy kevés sült cékla.)