...komplett, lassú felszívódású, laktató és nem utolsó sorban finom. Mindezt gluténmentesen, 5 percen belül szeretném az asztalomon tudni. Erre tökéletesek a kásák!
Tanácsadások során gyakran akad meg a szemem azokon a naplókon, amikben a reggeli kása tejben megfőzve, lekvárral ízesítve és friss gyümölccsel szórva került elfogyasztásra. Miért nem jó így? A gyümölcs és a tejtermék nagyon fontos összetevői étrendünknek, a kérdés inkább azon van mikor fogyasztjuk ezeket. Gyümölcsös zabkását tegyük kicsit későbbre, reggelire pedig válogassunk azokból az alapanyagokból, amik valóban hosszan tartó energiát adnak és még finom is lehet tőle a végeredmény. Mutatok egy ötletet:
Hozzávalók 1 főre:
50 g zabpehely (cöliákia esetén fontos a garantáltan gluténmentes zabpehely választása)
1 teáskanál 4:1 édesítő
80 g zsírszegény krémtúró
1 teáskanál holland kakaópor
vegyesen magvak: 1-1 teáskanál szeletelt mandula, chia mag
Elkészítés: A zabpelyhet tegyük egy müzlistálba, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Keverjük hozzá az édesítőt (elhagyható), majd tegyük a mikróba fél percre, hogy feszívja a vizet. Keverjük hozzá a kakaóport. (Ha túl sűrű, adjunk hozzá kevés vizet még és tegyük ismét a mikróba. (Így gyorsabban megszívja magát.)
Adjuk hozzá a túrót, majd keverjük simára. Tetejét szórjuk meg ízlés szerint olajos magvakkal.
Tápanyagtartalom 1 főre:
Energia: 297,8 kcal
Fehérje: 19,8 g Zsír: 8,3 g
Szénhidrát: 34 g
Élelmi rost: 6,6 g