Tanácsadások során sokszor hallom, "de hát mit lehet akkor enni?" Ilyenkor benyomnak rajtam egy gombot és elkezdem sorolni az alapanyagokat. Azt a rengeteg alternatívát, amik beilleszthetőek az egészséges étrendbe, a rohanó hétköznapokba. Amikor a spárgához érkezek, akkor jön a következő kérdés: "és azt mégis milyen formában készítsem el?" Mutatok egy egyszerű ötletet.
Spárgasaláta sült zöldségekkel
Hozzávalók 2 főre:
2 db nagyobb cékla (tisztítva kb. 350 g)
2 db kisebb édesburgonya (tisztítva kb. 200 g)
1 csomag spárga (tisztítva kb. 300 g)
200 g konzerv csicseriborsó
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál napraforgó olaj
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál snidling (metélőhagyma)
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A céklát és az édesburgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockákra. A felkockázott zöldségeket tegyük egy sütőtálba, adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, majd forgassuk jól át és takarjuk le alufóliával a zöldségeket. Tegyük a sütőbe és fél óráig süssük letakarva, majd 10 percig alufólia nélkül.
Ezalatt a spárgát mossuk meg, fás szárát törjük/vágjuk le, majd tegyük forrásban lévő vízbe és 3-4 perc alatt főzzük roppanósra. A csicseriborsót szűrjük le és öblítsük át.
Tálaláshoz a sült zöldségeket, a csicseriborsót és a 3 cm-es darabokra vágott spárgát halmozzuk a tányérokra, majd ízesítsük egy kevés balzsamecettel, citromlével és szórjuk meg friss vagy szárított zöldfűszerrel.
Tápanyagtartalom 1 főre:
Energia: 318 kcal
Fehérje: 12,9 g
Zsír: 7,8 g Szénhidrát: 47 g
Élelmi rost: 14,8 g