Szabaidőmben rendszerint kísérletezek újabb alapanyagokkal, receptekkel, így készült el ez a keksz is, amit azóta egyre többen készítenek napi szinten is a környezetemben. Nagy robbanását az az alkalom hozta, amikor édesanyukám és barátnői számára tartott "egészséges ötyedélutánra" ezzel a harapnivalóval érkeztem. Azóta többen készítik különböző variációkban én pedig büszkén hallgatom a lelkes beszámolókat.
Az alap elképzelés ugyanis onnan indult, hogy a boltokban kapható gluténmentes kekszek egyik változata sem ment át a dietetikusi szűrőmön. A jó harapnivaló ismérvei számomra ugyanis a következőek:
min. 60%-ban teljes kiőrlésű alapanyagból készül
nem tartalmaz hozzáadott cukrot
összetevők felsorolása nem novella hosszúságú
nem tartalmaz hidrogénezett növényi zsírt
élelmi rost tartalma több mint 5g/100g
laktató
megfizethető árú
és nem utolsó sorban finom
Nos. Aki találkozott ilyennel a boltokban, kérem ossza meg velem. Addig is íme az én kedvencem:
Hozzávalók kb. 40-50 db kekszhez, vagyis egy munkahét túléléséhez!
200 g teljes kiőrlésű hajdinaliszt
2 dl langyos csapvíz
50 g szezámmag (vegyesen fekete, fehér)
5 g útifűmaghéj (psyllium)
0,5 dl olívaolaj
1 teáskanál só
Elkészítés:
A lisztet, a psylliumot, a szezámmagot és a sót keverjük el, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat is. Keverjük simára, majd gyúrjuk át enyhén. Két sütőpapír között sodrófa segítségével nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra, majd egy késsel vékonyan rácsozzuk be négyzetekre.
Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és 25 perc alatt süssük ropogóra. Hagyjuk kihűlni, majd törjük szét a vágások mentén. Jól záródó dobozba téve akár egy hétig is eláll.
Tápanyagtartalom az egész adagban és 1 db-ban (40 db esetében)
Energia: 37,5 kcal
Fehérje: 1 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 3,6 g
Élelmi rost: 0,8 g
Tipp: akinek nem szükséges a gluténmentes diéta, nyugodtan készítheti más liszttel is. Én a következőt javasolnám: 140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt és 60 g zabliszt.