top of page
Writer's picturedekeizora

Gluténmentes teljes kiőrlésű keksz


Szabaidőmben rendszerint kísérletezek újabb alapanyagokkal, receptekkel, így készült el ez a keksz is, amit azóta egyre többen készítenek napi szinten is a környezetemben. Nagy robbanását az az alkalom hozta, amikor édesanyukám és barátnői számára tartott "egészséges ötyedélutánra" ezzel a harapnivalóval érkeztem. Azóta többen készítik különböző variációkban én pedig büszkén hallgatom a lelkes beszámolókat.

Az alap elképzelés ugyanis onnan indult, hogy a boltokban kapható gluténmentes kekszek egyik változata sem ment át a dietetikusi szűrőmön. A jó harapnivaló ismérvei számomra ugyanis a következőek:

  • min. 60%-ban teljes kiőrlésű alapanyagból készül

  • nem tartalmaz hozzáadott cukrot

  • összetevők felsorolása nem novella hosszúságú

  • nem tartalmaz hidrogénezett növényi zsírt

  • élelmi rost tartalma több mint 5g/100g

  • laktató

  • megfizethető árú

  • és nem utolsó sorban finom

Nos. Aki találkozott ilyennel a boltokban, kérem ossza meg velem. Addig is íme az én kedvencem:

Hozzávalók kb. 40-50 db kekszhez, vagyis egy munkahét túléléséhez!

  • 200 g teljes kiőrlésű hajdinaliszt

  • 2 dl langyos csapvíz

  • 50 g szezámmag (vegyesen fekete, fehér)

  • 5 g útifűmaghéj (psyllium)

  • 0,5 dl olívaolaj

  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  • A lisztet, a psylliumot, a szezámmagot és a sót keverjük el, majd adjuk hozzá a vizet és az olajat is. Keverjük simára, majd gyúrjuk át enyhén. Két sütőpapír között sodrófa segítségével nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra, majd egy késsel vékonyan rácsozzuk be négyzetekre.

  • Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és 25 perc alatt süssük ropogóra. Hagyjuk kihűlni, majd törjük szét a vágások mentén. Jól záródó dobozba téve akár egy hétig is eláll.

Tápanyagtartalom az egész adagban és 1 db-ban (40 db esetében)

Energia: 37,5 kcal

Fehérje: 1 g

Zsír: 2 g

Szénhidrát: 3,6 g

Élelmi rost: 0,8 g

Tipp: akinek nem szükséges a gluténmentes diéta, nyugodtan készítheti más liszttel is. Én a következőt javasolnám: 140 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt és 60 g zabliszt.

1,530 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page